Tuesday, 30 June 2009

:: Model Cilik -huhuhu- ::

Nurul, Adeq n Wanni
Zawani
Nurul Asyiqin
Nasirah
Adeq, Dibba & Nurul
Adeeba & Nasirah
Model Tilam
Model Gigi sama assistantnya
Nur Adeeba

Tuesday, 23 June 2009

:: Sembang-Sembang Petang 2 ::

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Kaifa hal readers2 sekalian?..Harap2x sehat sentiasa....n maybe ada yg cuti den travelling somewhere so enjoy your day~ :)
Sembang-sembang petang diteruskan dengan ceritaku...ehehehe...
Masa 19th June 2009, aku bertolak ke Sabah..i mean ke Sipitang lah..melawat nenda berdua serta ahli keluarga yang lain. Perjalanan ke sana nda jua lama banar lah since nda ada que jua di Kuala Lurah n Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. Happy berjumpa keluarga :)

On 20th June 2009, we went to KK...mengaga Ayahanda yang baru balik dari KL so ianya pakai Air Asia and landing d Airport Air Asia di tanjung Aru...after that we went for breakfast+lunch lah..selepas saja mengalas perut, kami pergi ke Hospital Mesra Bukit Padang. Tau apa Hospital Mesra?...sebenarnya di sana lah di tempatkan pesakit-pesakit yang mempunyai masalah gangguan mental dan fikiran...di pendekkan ayat is orang gila pi macam nda jua bisai di bahasakan cematu...okay lah..kami saja2x melawat sana untuk melihat keadaan pesakit2x nya and keadaan hospital Mesra ane cemana...so di sana kami bertanya dengan nurse dan penjagax2 hospital atu...saja kan mau tau cemana durang mengendalikan pesakit2x mental ane...bila timenya mengamuk and bagaimana durang menguruskan diri durang masing2x...Alhamdulillah usulnya durang disana di kawal dengan rapi bukannya di biarkan sewenang2xnya...Ada jua keluarga yang melawat dan ada jua yang di buang keluarga 100%...atu membar kesian ah..ok...asalnya masa di sana kan mengambil gambar lah saja kan meliatkan para readers suasana di hospital atu..tapi penjaganya nda menyuruh pasal entah ah...so aku nda jua majal kan menggambar lah...ehehe...

Selepas dari Hospital Mesra, kami ke Lok Kawi Wildlife Park = Taman Hidupan Liar Lok Kawi...siok di sana ah..kan tau apa ada dalamnya?..ne nah~

:: Happy Birthday to Md Norzaimie ::

Happy Birthday yang ke ?...8 or 9? kurang pasti yg pasti ya birthday on 19th June saritu...moga panjang umur dan jadi anak yg rajin dan pintar...jgn suka bermain saja..okey~ *salam sayang dari Cigu Nasriah*

Monday, 22 June 2009

:: Atqa Adaniy Quh ::




Cute nda?~ mesti lah cute.....Atqa Adaniy Quh.....

Friday, 5 June 2009

:: Petua Tenangkan Hati dari Dato' Dr.Fadzillah Kamsah ::

1) Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"

2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur, Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki,orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3) Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4) Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi.Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

5) Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari -Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6) Bisikan kepada diri perkara yang positif -Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah"Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)

7) Program minda/cuci minda - Paling baik padawaktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan didalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat,aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apayang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya -CUBALAH!!

8) Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindardari melakukan perkara-perkara kejahatan

9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendakmelakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)

10) Kekalkan wuduk

11) Bersedekah

12) Belanja orang makan.

13) Jaga makanan - jangan makan makanan yangsubhat

14) Berkawan dengan ulama

15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)16) Pesan pada orang, jadi baik

17) Menjaga pacaindera (mata, telinga,mulut...dsb), jangan dengar orangmengumpat.

:: Letter Dari Studentku Lagi (Appreciate sangat) ::


Assalamu'alaikum...


Why i'm posting this picture is.......pasal kan show rah readers semua yang ane a piece of small paper yg amat bermakna arah diri ane...di bagi oleh 1 of my student kemarin (4th June) namanya Shaheeda...



Darjah 1 ugama....ia buat cemane rah paper tu...
"Dear Diary, i missed my teacher, Nasriah. She was very kind! (until i cry at home.) She let me play her laptop! (uhh...so sweet of you!)
I can't wait to meet you!
(AND I Don't want any teacher to change HER!)"
Ketawa + terharu ku lah...ketawa pasal cali bah dengan karenah studentku bagix2 surat ane...and terharu pasal walaupun durang damit lakat tapinya durang tau kan appreciate jasa guru dorang....bukan kan memuji diri ane guru yang baik...pasal diri ane sentiasa rasa diri ane seorang guru yang masih perlu belajar cemana kan mengajar murid dengan baik..but then aku terharu dengan apa yg ku accept.....1 big appreciation dari seorang murid kepada guru...thanks sweetheart..Cigu Nasriah always love all of u... :))