Saturday, 31 January 2009

:: Doa Buatnya ::

Al-Fatihata ila arwahi walidina wawalidiikum Wa ilaa arwahil muslimiina walmuslimaati kaaffatan 'aammatan khususan ilaa ruhil Marhum Abd Rahim bin Abdullah wa usulihi wafuru'ihi wamay yantasibu ilaihi ajma'iin..Syai ul lillah ila humul Fatihah....

Sem0ga dgn Fatihah ini,roh Awg.Abd Rahim iaitu ayah kpd rakan saya Azri Aziman akan diberkati Allah dan moga almarhum akan ditempatkan didalam golongan orang2 yang beriman..Amin Ya Rabbal 'Alamin

Friday, 30 January 2009

:: Cinta Yang Sempurna ::

Seperti bintang dilangit
Begitu cinta kita
Takkan pernah binasa
Meski terhapus masa

Terima kasih Tuhan
Kau telah sempurnakan
Telah engkau ciptakan
Dia untuk diriku

Aku bukan pujangga
Yang pandai rangkai kata
Yang ku punya hanyalah
Hanya segenggam cinta

Saat kita melaju
Di atas dua roda
Pegang erat pundakku
Saat meninggalkan ku

Lupakan aku bila itu terbaik untukmu
Jangan pernah kau tanyakan
Cinta dan ketulusan
Yang kau pun tak punya
Biarlah
Aku akan pergi
Tinggalkan
Semua cinta ini selamanya

Patahkanlah sayapku
Saat aku mencuba
Berpaling dari kasih dan sayangmu
Maka bunuhlah aku
Bila aku mencuba
Berpaling dan mencari penggantimu..

To my Habibi Qalby~
How r u chenta?Inda panas bdn ka?I mish u habibi qalbi

habibi qalbi..
I love this..This relati0nship..I promise u t0 be a g0od,sweet pers0n t0 y0u..Believe me,i will take care hubungan ne sebaiknya~i pr0mise..

Lagu ne..Is my pr0mise to y0u..'bunuhlah aku bila aku mencuba berpaling dan mencari penggantimu'

i love u habibi qalbi sampai bila2x..

Thursday, 29 January 2009

:: 1st day at sch0ol ::

Assalamualaikum..

Kelmarin cigu hjh nas mula melapor diri di sekolah ugama sg.tali lumut II sama salah sorang kawan jua cigu amirul..

Selama ne bukan plang nda pernah mengajar..But pengalaman TP n jadi permanent teacher ne nda sama lah..Huhuhu..Susah TP,susah lagi jadi permanent teacher..Bezanya dari segi tanggungjwb la..Ok forget bout it...

Kemarin tu, after melapor diri rah guru besarnya kami round sekolah..Tempatnya luas n sekolah atu cuma available utk djh pra hingga 5 saja..Guru sana pun nda ramai cuma 10 org + guru besar jadi 11 lah ehehe..And I, diarahkan utk mengajar murid2 darjah pra and darjah 2 sesi akhir..Aduy ma~bukan ku nda mau di bagi class rendah..Cuma aku kurang mahir sikit tentang dorang punya subject..Berbanding wif cigu miul, ya mengajar djh 4..Nah si0k~sebab pelajarannya at0 banyak isinya so nda mudah putus idea..Huhu tapi nda papa lah..Mudahan aku dpt mengajar dgn baik lah ok..

Doakan yg terbaik buat cigu hjh nas ye~ ok till here..Will be update s0on ;)

:: Kepada Rakan2 Seperjuangan ::

Assalamualaikum..

Ehem~
Tahniah!Congratulati0ns!To all rakan2 seperjuanganku aliran kupu sb intake 2005-2008 yg telah pun mula melapor diri kemarin (28.1.09) di sek0lah2..Pi ada segelintir yg blum g..P nda apa..Tahniah jua..Sem0ga jadi guru yg cemerlang~it is for me n all of u~

Monday, 26 January 2009

:: Uhibbuka ya Habibi Qalbi ::

Assalamu'alaikum...

Lagu tu jugak yg di dgr..Menggamit hati utk terus merindui kekasih hati..Tiada tempat utk meluahkan..Airmata jadi teman..

Habibi Qalby..Syg mish u s0 much..Mish u sampai syg cry~cry..

Ok lah habibi qalbi..Sygmu tidur dulu..Gudnight,sleeptyt,sweetdreams,i l0ve u n i mish u..MUCH..Chenta u habibi qalbi..

:: Uhibbuka ya Habibi Qalbi ::

Assalamu'alaikum...

Lagu tu jugak yg di dgr..Menggamit hati utk terus merindui kekasih hati..Tiada tempat utk meluahkan..Airmata jadi teman..

Habibi Qalby..Syg mish u s0 much..Mish u sampai syg cry~cry..

Ok lah habibi qalbi..Sygmu tidur dulu..Gudnight,sleeptyt,sweetdreams,i l0ve u n i mish u..MUCH..Chenta u habibi qalbi..

:: Gong Xi Fa Cai ::

Assalamualaikum...

Gong xi~gong xi~gong xi ne..Gong xi fa cai..Wan she ru yi..

Yeeei..Meriah ja disini ane (rumah p0p0..) families smua bekumpul..Muslim n n0n muslim andang jadi kebiasaan dh bila tiba g0ng xi fa cai kami bekumpul d rumah nini yg menyambut tahun baru cina..

Riuh rendah rumah..Dgn bunyi urg becerita..Lagu g0ng xi fa cai g d tv..Dah tu kebetulan ada li0n dance mengutip angp0w..Berasak kuar rumah..Ehehehe..

E'eh..Aku dpt sampul merah laa..Ahax..Meriah idup hee

:: Birthday celebrati0n Ainul Basyirah ::

Assalamu'alaikum..

Semalam (25th January), i'm having a great time..Celebrating birthday c Ainul Basyirah kami yg k 6th yrs old..Actually anak usu plang..Ehe..

Buat bbQ..Yg bnrnya nada plan kan buat cemat0..But since anak manja ato asyik2 request rah ayah n mamanya either buleh or nda celebrate birthdaynya..Then utk nda menghampakan..Dibuat th jua..Walaupun yg dtg tu just dari kalangan families kami but its meriah lh0..We menyalai t0gether2..Eat t0gether2..Mamam birthday cake pun t0gether2..Haha mestilah kan..Nda kan sendiri2..Nda ja?

This Ainul Basyirah ah..She's very d'manja girl..Once ku sampai kerumah d0rang..I enter k dlm rumah den suddenly ya belari dari dlm bilik n saw me..Tarus di takulnya sekuat atinya..Tekajut la ku..'Aik?Mimpi apa lai paluk kaka ne?' kali ya ckp la..'where's my present?Aku birthday hari ane..' hahaha..Budak kecil yg petah n pintar beckp..Alahai..Menagih present..Hehehe..But then ya request t0 me hoping dat i can be by her side..'alai syg kaka jah..Kaka,alai mau kaka krg tiup lilin sama putung cake sama alai ah...' chewah..Sudahnya,ya s0rang saja yg meniup n pot0ng cake..Kaka jah t0lak tepi..Haha..Tapi while masa makan tu,tiba2 ya suap cakenya int0 my m0uth..E'eh sweet bnr anak at0..Haha..Kanak2 th j0a..Apa2 pun..To Ainul Basyirah,kaka jah enj0y celebrating ur birthday.. ;)

Wednesday, 21 January 2009

:: Kita di Takdirkan Jatuh Cinta ::

Ku tak tahu mengapa
Tiba-tiba sahaja
Di dalam hati ini
Sering rindu padamu
Inginku meluahkan tak berdaya

Ku tahu engkau jua
Sangat sayang padamu
Kau pun sering merindu
Bila tidak bertemu
Ternyata kau dan aku pendam rasa

Kau dan aku
Sudah ditakdirkan bertemu
Dan tiba-tiba kita jatuh cinta
Ini semua sudah suratan Illahi
Dan kita harus hadapi kenyataan

Biar apa pun terjadi
Aku harap engkau tabah
Menerimaku sebagai teman barumu
Semoga kita saling sayang
Bahagia

Janganlah engkau pergi
Selagi dihatiku
Masih menyayangimu
Oh sayangku

Bila sehari tak pandang
Aku rindu...

***

lagu ne bila ku dengar, pasti akan ku click 'repeat track'..Lagu ne sedikit sebanyak menyentuh perasaanku if aku masa tu dalam m0od layan blues ler..

Suddenly otak aku akan f0cus kat habibi qalbi ku itu..Oh my~rasa nak gugur airmata ne sebab tetiba je rindu kat dier..Tambah lak layan lagu masyuk mcm nih..Alahai..Memang jadi minah jiwang lak masa tu..

Namun,dalam melayan blues aku ngan habibi qalbi, taklah aku sampai tak ingat Rabbul Izzati ku..Dalam diam tu hati tetap mem0hon kepadaNYA agar hubungan ini akan sentiasa teguh dan utuh walau apa pun dugaan yg bakal dihadapi..Amin..

Kepada Habibi Qalbi ku..Ini ada satu yg ndak disampaikan kat awak..
Selama temp0h perkenalan kita,until we getting engaged, awak sentiasa buat jantung aku ne dup dap dup dap bagai nak tecabut pun ada plak! Yg penting aku happy sesangat dan santai dgn hubungan ne..Cara awak melayan saya dgn penuh kesederhanaan walaupun ada le kekadang sikap acuh tak acuh awak tu timbul namun tetap diterima jugak oleh akal waras aku ne..Aku tau awak tak lah romantic mcm perempuan2 idamkan but i d0n't care..Sbb walau kekadang awak layan saya kasar mcm saya ne budak lelaki namun tetap ada sweetnya kat situ..Ala biasa le..Tak semua lelaki ada sikap r0mantic dlm diri mereka..Alah lantak lah..I d0n't gve a damn pun..Yg penting aku happy..Walaupun ada gak masanyer kita bergaduh bagai nak rak..Namun perasaan sayang mengatasi kemarahan,ketidaksefahaman itu dari terus berterusan..Malah aku hargai sgt2 dgn sikap awak yg penuh sabar dan t0lak ansur dgn karenah saya ne yg kekadang @ selalu memeningkan kepala awak..

Apa pun Habibi Qalbi, saya appreciate sgt2 atas apa yg awak lakukan selama kita bersama..Walau kekadang ada kepahitan dan kehambaran dlm hubungan kita,awak tetap tak berganjak atau rasa b0san pun dgn semua tu..Awak hadapinya dgn sabar..Thanks for all the sweetest things u ever did t0 me..
And I will learn how to appreciate u m0re and m0re lagi selepas ne..Sentiasa berharap supaya hubungan kita akan kekal hingga ke alam akhirat yg abadi dan bukan setakat kan duniawi ne aje..

Ingat ayat ne:
kn0wing u is the sweetest m0ment in life but l0ving u is the greatest m0ment in my life ever..

Love - Nas to Habibi Qalbi (Aswad)

:: Indahnya Diciptakan Sebagai Seorang Wanita ::

1.Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

:: 7 Perkara Selalu Di Amalkan Oleh Rasulullah ::

1. SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH
Rasulullah s.a.w. selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan sholat sunah dan sholat Fardhu, sholat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain :
- Berlimpah pahala dari Allah
- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesehatan/ terapi penyakit TB
- Memperkuat pikiran dan menyehatkan perasaan

2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN
Rasulullah s.a.w. selalu sentiasa rapi & bersih, tiap hari kamis atau Jumaat beliau mencuci rambut-rambut halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi. "Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang-orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman"(HR Muslim)

3.TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN
Sabda Rasulullah s.a.w. : "Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak ( tidak sampai kekenyangan)"(Muttafaq Alaih) Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda : Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi ummat Islam dengan adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesehatan

4. GEMAR BERJALAN KAKI
Rasulullah s.a.w selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir, pori-pori terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung


5. TIDAK PEMARAH
Nasihat Rasulullah : "Jangan Marah"diulangi sampai 3 kali. Ini menunujukkan hakikat kesehatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasadiyah belaka, tetapi lebih jauh yaitu dilandasi oleh kebersihan dan kesehatan jiwa. Ada terapi yang tepat untuk menahan marah :
- Mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka duduk, dan bila duduk maka berbaring
- Membaca Ta 'awwudz, karena marah itu dari Syaithon
- Segeralah berwudhu
- Sholat 2 Rokaat untuk meraih ketenangan dan menghilangkan kegundahan hati

6. OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA
Sikap optimis akan memberikan dampak psikologis yang mendalam bagi kelapangan jiwa sehingga tetap sabar, istiqomah dan bekerja keras, serta tawakal kepada Allah SWT

7. TAK PERNAH IRI HATI
Untuk menjaga stabilitas hati & kesehatan jiwa, mentalitas maka menjauhi iri hati merupakan tindakan preventif yang sangat tepat.

::Ya Allah,bersihkanlah hatiku dari sifat sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat sifat mahmudah...::

:: Apakah Makna Cinta Itu? ::

"Adakah tapak tanganmu berkeringat, hatimu
berdebar kencang dan suaramu tersekat di
dadamu?
Itu bukan Cinta, itu SUKA.

Adakah kamu tidak dapat melepaskan pandangan
mata darinya?
Itu bukan Cinta, itu NAFSU.

Adakah kamu menginginkannya kerana kamu tahu
ia ada di sana ?
Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN.

Adakah kamu mencintainya kerana itulah yang
diinginkan semua orang?
Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN

Adakah kamu tetap mengatakan kamu
menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai
hatinya?
Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN.

Adakah kamu menjadi miliknya kerana pandangan
matanya membuat hatimu melompat?
Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA.

Adakah kamu memaafkan kesalahannya kerana
kamu mengambil berat tentangnya?
Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN.

Adakah kamu mengatakan padanya bahawa setiap
hari hanya dia yang kamu fikirkan?
Itu bukan Cinta, itu DUSTA.

Adakah kamu rela memberikan semua perkara
yang kamu senangi untuk kepentingan dirinya?
Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI.

Tetapi

Adakah kamu tetap bertahan kerana campuran
antara kesakitan dan kegembiraan yang
membutakan dan tak terfahami ... menarikmu
mendekati dan tetap bersamanya?
ITULAH CINTA.

Apakah kamu menerima kesalahannya kerna itu
bahagian dirinya dan siapa dirinya?
Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kamu tertarik dengan orang lain tapi setia
dengannya tanpa penyesalan?
Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kamu menangis kerana kesakitannya
walaupun saat itu dia kuat?
ITULAH CINTA.

Adakah hatimu sakit dan hancur ketika dia
bersedih?
ITULAH CINTA.

Adakah hatimu gembira ketika dia berbahagia?
ITULAH CINTA.

Adakah matanya melihat hatimu dan menyentuh
jiwamu begitu mendalam sehingga menusuk?
Yang demikian itulah namanya CINTA

:: Kelebihan - Kelebihan Bismillah ::

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail.

2. 'BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam.' (Hadith Qudsi)

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 ( QS.AL Muddatsir:30).Ibnu Mas'ud berkata: 'Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari.

7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, 'Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kami lah kehebatannya.

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.

Monday, 19 January 2009

:: Ya Allah,Kau telah selamatkan dia ::

Assalamu'alaikum...

Tadi petang, masa orang sedang sibuk balik kerja, kami di kejutkan dgn 1 berita..Adiku accident sumwhere in KB..Kana gitau,keretanya kana langgar..Kabak2x hatiku..Doa mudahan nda apa2x..

Alhamdulillah, ia nda apa2x lah..Kereta ganya ada r0sak..So runding secara bersemuka, yang melanggar setuju utk membayar ganti rugi and n0w kereta masuk worksh0p utk di baiki..Syukur nada yg cedera and selamat lah..

Aku mem0h0n sem0ga Allah sentiasa melindungi keluargaku dimana saja mereka berada..Amin..

:: Masalah Munakahat - Talak ::

Assalamu'alaikum...

Aku disoal tentang Munakahat under t0pic talak

S: Bagaimana Suami yang bisu menggugurkan talak ke atas Isteri yang buta?

Jawapan yang ku berikan:
Memandangkan isteri buta, setentunya si isteri tidak dpt melihat gerak isyarat si suami yg bisu..Jadinya, hendaklah si Suami menulis pada sekeping kertas menyatakan 'aku ceraikan engkau dengan sekian talak ....' kemudian menyuruh salah seorang saksi membacakan apa yg ditulis oleh Suami tersebut kepada si Isteri. Maka gugur lah talak terhadap si Isteri..

Jawapan ane telah dirujuk kepada salah seorang guru yg mengajar subjek Syari'ah dan menurutnya jawapan di atas adalah betul..

Kepada readers yang mungkin ada jawapan yg lagi bernas mengenai soalan di atas,jgn ragu utk menyatakan jawapan anda sama ada dengan menghantarkan komen atau melalui kotak cbox hamba..

* buah fikiran anda yang bernas sangat di alu-alukan dalam topic ini...

Thursday, 15 January 2009

:: Akhirnya....Kana panggil pun.. ::

Assalamu'alaikum..

Kemarin masa cek gigi di Berakas,ku terjumpa intake ku..And she t0ld me yang kami kana panggil utk medical check..So surat tawaran kerja kami ada udah..Yet,bergegas tah ku k KHEU mengambil suratnya..

So hari ane, aku pegi ke Hospital Suri Seri Begawan, KB untuk buat medical check..Aku and some other friends si Mer,Anna,Ziyah,Wanni,Zahara,Sabariah,Hj Ahmad,Amin and Abg Roni..Alhamdulillah abis dah kami medical hari ne so tunggu result saja lagi..

Aku bersyukur sbb panggilan kerja yg kami tunggu2 ada udah..Ehe..Best of luck to me and friends ;)

Tuesday, 13 January 2009

:: Takziah ::

Assalamu'alaikum..

Tadi,masa babah baru balik dari standby kul 10 malam..Ya balik dengan 1 berita yg memang nda ku sangka lah..Erm..Bapa kepada bekas rakan sekelasku masa sekolah menengah dulu..Si Erwan telah kembali ke Rahmatullah malam ne tadi..

Innalillahi Wainna Ilaihi Raji'un..DaripadaNYA kita datang dan kepadaNYA lah kita kembali..

So takziah kepada keluarga Md.Erwan & Md.Erman di atas pemergian bapanya Allahyarham Hj Jais..

Samax2 lah kita sedekahkan AlFatihah buat Allahyarham dan di doakan semoga Allahyarham ditempatkan di dalam golongan para mukmin yang beriman..Amin Ya Rabbal 'Alamin

:: Semua Berjalan Lancar ::

Assalamualaikum..

Alhamdulillah syukur ke hadrat Illahi..Akhirnya majlis pertunangan yg ditunggu2x sudah tiba on 11th Januari 2009..

*now i'm officially tunang kpd Bujai ku..

Everything berjalan dgn lancar..Family pun semua hadir..Em,yg lucunya,aku terlampau nervous lebih2x lagi bila aku start di hias di dalam bilik..Klik-klik camera..Lampu camera memancar2 merakamkan detik ku di hias..Berdebar lah hatiku saat tu..Sekali kana bagitau yg r0mb0ngan pihak lelaki tiba..Lagi tia sajuk tangan ku..Nak dijadikan cerita, tangan ku terketar2x sewaktu my fiance's m0ther tu menyarungkan cincin..Ketaguran plang..Haha..But then,everything berjalan lancar..

Perkara paling seronok is masa ph0tographer doing s0me p0traiture la..Hehe..Em,nanti lah ku p0st gambar2x k..

:: Jika aku punya Qudrat ::

Assalamualaikum..

Semalam waktu boring2 duduk nada papa kan dibuat, as usual aku tekan channel awani..Awani Global.. Membicarakan tentang zionis yang tidak berhati perut..Tentang perang di Gaza..Tentang penduduk2x Gaza..

Betapa perit hati ini bila menyaksikan letupan bom yg dilancarkan oleh tentera Israel dari udara..Dan memusnahkan bumi Gaza..Akibatnya?...Ramai yg terkorban dan tidak kurang yg tercedera..Terutama kaum wanita dan kanak2x..Ya Allah,sakit hatiku melihat tentera Israel yg menyerang penduduk Gaza bertubi2x!Tanpa ada sedikit pun belas kasihan!Kenapa begini?Kenapa diperlakukan sebegitu rupa?Kenapa kekejaman itu tidak berhenti?

Sungguh kasihan si kecil yang cedera akibat serangan tersebut..Ada yg menangis namun ada yg begitu tabah menahan kesakitan yg ditanggung tanpa ada setitis pun airmata yg mengalir..Betapa kuat hati mereka..

Andai aku punya qudrat yg kuat..Ingin rasanya ku terbang ke sana membantu mangsa2x itu!Zionis yg kejam dan tiada berperikemanusiaan harus dimusnahkan..Di setiap negara,ramai muslim berkumpul dan memprotes perbuatan zionis menyerang Palestin..Nyata nasib penduduk Palestin umpama telur di hujung tanduk..World wake up!Save Palestin!Stop the Israelis!

Ya Allah,selamatkan lah Palestin dari kekejaman Zionis..Sesungguhnya mereka tidak layak diperlakukan sebegitu..Berilah balasan yang Maha Hebat ke atas Israel..Agar mereka merasa betapa peritnya diri mereka disiksa sepertimana mereka menyeksa para penduduk Palestin...

Sunday, 11 January 2009

:: Kasihan Anak Itu ::

Assalamualaikum...

Nak dijadikan satu cerita...Kelmarin aku tu chat le dgn sorang x-student kesayangan ku..Si Rahman..

I told him yg aku mengajar x'gf nya..Kali bercerita lah kami berdua ne tentang gf and x'gfnya..
Sekali ku tanya
AKU: Rahman,ramai jua gf mu?Lapas sorang ko putus,esuknya ada lagi..
RAHMAN: biasa lah cigu..Urg beguna..Cemana jua
AKU: gf pun gf jua..Tapi pelajaran jgn tinggal..
RAHMAN: Belajar?Cigu kalau aku ada kasih syg bapa, mana ku bgf ne cgu..Belajar saja ku ne..
Aku terdiam membaca textnya n my mind is wondering..Mana bapanya? Pass away?Lari?Nda kasihkan anak?Divorce?Are they broken family?..Then untuk kepuasan hatiku, ku tanya ia lagi..

AKU: Sory for asking, daddymu dimana?Pass away dah ka?
RAHMAN: Ada..
RAHMAN: In the jail..

Tekajut lah ku membaca..Kesian banar jua..

AKU: Sorry,cigu nda tau pun..Kesian Rahman..
RAHMAN: Kesian?Inda pun..Biasa udah ku..
RAHMAN: Yatah reasonnya aku bgf cigu..Aku anggap gfku mcm bapaku..Pasal aku kurang kasih syg bapa..
*dalam hatiku kan ketawa dah pasalnya ya anggap gf mcm bapa..But then aku cpt sedar yg ya kekurangan kasih syg seorang bapa..

RAHMAN: Ada plang bapa tiriku cigu..Pi ia nda brapa layan aku..
AKU: ko anak yg ke berapa kan?
RAHMAN: yang tua sekali..
AKU: big responsibility huh..
RAHMAN: maksud cigu?
AKU: Tanggungjwb mu besar so belajar th bnr2..Ko lah harapan peradian kandungmu..
RAHMAN: awu..Faham ku cigu

*end of conversation...

Hmm..Kesian anak itu..Selama ane ya ceria..Ketawa,beibun sama kawannya..Tym ku mengajar pun ya buleh ngatil aku but he's smart..Cpt menangkap apa yg diajar..Jgn liat ya becerita wktu tane sdg mengajar..Cuba tnya mengajut..Pasti dpt dijwb nya..But then after aku nda lagi ngajar disana,aku always tanya hal pelajarannya and darinya bckp,i know studynya mula merosot..Start ya bgf..Maybe start atu lah bapanya masuk jail..Momnya divorce and kawin baru..Ada bapa tiri tapi nda memeduli..Padan tah ada 1 masa atu,baru2 ane jua..Bila ku ibun kan, nanti cigu kawen ko jadi anak angkat cigu..Kali iski ane wah..Mau tarus jadi anak angkat..Rupanya ane lah maksud keiskian nya atu..Kurang kasih syg indung..Nasib ya mampu bpikir..Well behave..Ada setengah orang yg dlm broken family,dirinya pun ikut broken..Hmm..Kenapa parentnya nda tepikir?Kerana hal2 negatif yg durang lakukan yg menyebabkan durang meringkuk di penjara,risikonya is...durang mengabaikan anak bini..Yg kesian anak2 hilang tempat bermanja..Nda tepikir ka?Nda tepikir ka parent2 yg terlibat benda2 negatif ne akan tanggung jawab?Padahal tanggungjwb dorang lah yg akan disoal di akhirat nanti..Napa masih ada orang yg mengabaikan tanggungjwb gara2 perkara negatif atu? Isn't it stupid!Hmm..Ya Allah,sabarlah wahai hati..

To Rahman, cigu harap ko dpt terus memperjuangkan dirimu demi keluargamu yg sentiasa menaruh harapan padamu..Moga dirimu terus tabah menghadapi segala dugaan..Cigu doakan yang terbaik buatmu anak ku..Moga berjaya dunia dan akhirat...Amin..

Saturday, 10 January 2009

:: Congratulations to new Mom..Chewah ::

Assalamu'alaikum..

Alhamdulillah..Syukur ke hadrat Illahi..

I just wanna say tahniah to my sweet lovely bestfriend Norella Humizza yang dah pun jadi ummi sejak 4 januari 2009 lalu..Yang buat pertama kalinya melahirkan seorang bayi comel yg putih mulus *sorry takde gambar* its a baby girl yang baru saja diberi nama Nur Liyana Amani..

Walaupun lahirnya melalui jalan pembedahan,but hopefully ummi ella mampu menahan kesakitan itu k..Ummi str0ng!Ehehe..Besar pengorbanan mu teman, sebagai seorang ummi..Didik lah anakmu menjadi seorang anak yg solehah,taat dan berpendidikan..Moga Allah memberkatimu..Jadilah ibu yang mithali..

Friday, 9 January 2009

:: Terasa Kemeriahan..Chewah ::

Assalamualaikum..

Huhu..Kempen bersih rumah..Ne tgh membungkus kalupis nyum2..Sedapppp..Bah gtg..Krg g blogging..

:: Maafkan bilaku tak sempurna... ::

Siapa aku dimatamu...

Cuma insan biasa yang serba kekurangan...I'm so sorry chentaqu as i'm not as perfect like other person..But then,deep inside my heart, i always hoping that you will accept me the way I am walaupun setiap insan pasti inginkan kesempurnaan di dalam kehidupannya..

Walau bagaimanapun kasih,aku akan terus mencuba dan tetap akan mencuba semampunya untuk menjadi sesempurna mungkin seperti insan2x lain demi kebahagiaan bersama..

Maaf sekali lagi atas setiap inci kekurangan yg ada pada diri ini..

Thursday, 8 January 2009

:: Mari ramai2x BOIKOT PRODUK YANG SOKONG ISRAEL!! ::

Senarai ne dipetik dari salah seorang blogger yg ada dalam senarai blog hamba..Untuk keterangan lanjut,bolehlah merujuk kepada blog dier..

Senarai produk yg menyokong Israel yang perlu kita boikot!

Ingatlah! Setiap sen yang kita keluarkan kerana membeli produk2x ini akan menyumbang ke arah penitisan darah dan kesengsaraan rakyat Palestin.

Kelab bola sepak ARSENAL adalah antara senarai produk Israel terbaru yg perlu diboikot. Ini kerana skuad Arsenal adalah menyokong dasar Israel dalam keganasan terhadap Palestin.

Lain2x produk yang wajib kita boikot ialah seperti:

1. AOL TIME WARNER - AOL internet, TIME magazine, LIFE magazine, TIME-LIFE books, CNN, ICQ and etc.

2. APAX PARTNERS & Co.Ltd

3. COCA-COLA: COKE, DR.Pepper, Fanta, Fruitopia, Kia Ora, Lilt, Sprite, Sunkist, Schweppes.

4. DANONE - STRAUSS dairy, Danone YOGART, JACOB biscuits, HP foods, Evian Volvic, Galbani, LEA & PERRINS, LU Biscuits.

5. Delta Galil - Mark & Spencers, Hema (Dutch), Carrefour (French), Auchan (French), Victoria's Secret, GAP, Banana Republic, Structure, J-Crew, J.C Penny, Pryca Lindex (Swedish)

6. Disney: Disneyland, Euro Disney and Disney Products

7. Estée Lauder: Aramis, Clinique, DKNY, Prescriptives, Origin Natural Resources, MAC cosmetics, La Mer, Bobbi Brown Essentials, Tommy Hilfiger Toiletries, Jane, Donna Karan cosmetics, Aveda, Stila cosmetics, Jo Malone, Bumble and Bumble, Kate Spade

8. IBM

9. Johnson & Johnson - Baby Products.

10. Kimberly-Clark - KLEENEX facial tissues, KOTEX products, HUGGIES disposable baby products, ANDREX products.

11. Lewis Trust Group Ltd

12. L'oreal - Gorgio Armani perfumes, Redken 5th Avenue NYC, Lancome Paris, Vichy, Cacharel, La Roche-Posay, Garnier, Biotherm, Helena Rubinstein, Maybelline, Ralph Lauren perfumes, Carson.

13. Marks & Spencer

14. Nestle - Nescafé, Perrier, Pure life, Carnation, Libby's, Milkmaid, Nesquik, Maggi, Buitoni, Crosse & Blackwell, Milkybar, Kitkat, Quality Street, Smarties, After Eight, Lion, Aero, Polo, Shreddies Cereal, Felix-cat food.

15. News Corporation - Fox TV network, 20th Century Fox Films, Fox Kids and etc, Sky TV network, STAR TV Network, hindi channels, chinese channels (Phoenix), Granada (UK), CNBC, National Geographical, Weekly Standard newspaper, TV Guide, News of the world (UK), The Sun (Uk), The TIMES, SUNDAY TIMES, Most of the Australian Papers, The New York post newspaper, Harper Collins Book Publishers, Ragan Books and lots more.

16. Nokia - All the electric applications, handphones.

17. Revlon - Revlon cosmetics products, New World entertainment, Forbes.

18. Sara Lee - Hanes, Hillshire Farm (meat), Playtex (intimate apparel), Champion, Leggs, Jimmy Dean (meat), Douwe Egberts (Coffee), Sara Lee bakery, Bryan (meat), DIM, Ambi Pur, Ball Park meat, Bali, Superior Coffee, Just My Size (intimate apparel), Kiwi, Maison Café, Aoste meat, Nur Die, Pilao, Lovable, Outer Banks, Wonderbra, Sanex, Pickwick (Tea), Gossard, Body Mist, Brylcreem, Aqua Velva, Radox.

19. Selfridges
20. The Limited Inc.
21. Home Depot

22. Intel - Processors: Celeron, Pentium, Itanium and etc, m0therboards, chipsets, adapters, controllers, network products, wireless components, embeded products, software development tools.

23. Starbucks - Starbucks Coffee Stores (4,709 locations world-wide), Starbucks coffee, chocolates, biscuits & ice cream products.

24. Timberland - Footwear, Outwear, Clothing, Gear

25. McDonald's
26. Arsenal FC

*Edarkan Bersama Melawan Israel!

Wednesday, 7 January 2009

:: La Tahzan... ::

Assalamualaikum..

I am n0t in a g0od c0nditi0n..
Hamba dalam kerunsingan,kerisauan,kesedihan..Apakah yang telah berlaku?Apakah yang sedang ku hadapi? Apakah yang bakal terjadi?
Aku pun nda tau..Yang ku tau ke tiga2x rasa atu timbul di hati dan fikiranku.. Apa kah puncanya?Disebabkan perasaan atu, kemurungan melanda diri saat ane..Jadi buntu seketika..Mencari2x punca ku jadi begini..Ya Tuhan,kenapa tiba2x saja aku begini..Tiba2x saja perasaan ku lemah..Hati dan fikiranku seolah2x tidak mampu melawan perasaan itu pada saat ane..Kenapa?...

Ya Allah...Bantulah hambaMU ini..Bangkitkan semangat hambaMU yang lemah tika ini..Tabahkan hati hambaMU saat ini...Sesungguhnya hambaMU ini tidak berdaya menanggung perasaan ini..Tolonglah...

:: i am n0t in a g0od m0od ::

Assalamualaikum..

Entah kenapa m0od aku agak terganggu sedikit lah..Maybe disebabkan sakit gigi & runsing pasal PC..Habis orang terkena tempias ane.. Ada yg ampit kana marahi...Aku mem0h0n seribu kemaafan atas kekasaran yg berlaku..Ya Allah~baru sekecil ane dugaanmu, sudah ada yg merungut..Astaghfirullah..So semua,d0akan hamba sehat walafiat ok..Dan ditabahkan hati k..

Tuesday, 6 January 2009

:: Tensi0n! ::

PCku buat hal lagi!!! Wat happen ah..Adui..Kerjaku tebengkalai lagi..Uwaaa..Tensi0n nih..Wahai PC..Mudahan ko cepat sembuh..Hmmm

:: Tensi0n! ::

PCku buat hal lagi!!! Wat happen ah..Adui..Kerjaku tebengkalai lagi..Uwaaa..Tensi0n nih..Wahai PC..Mudahan ko cepat sembuh..Hmmm

:: E'ehh....ermm...nama aku...nama aku disebut-sebut... ::

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Salam sejahtera buat semua readers terutama sekali bakal adik ipar aku yang mungkin tengah tersenyum lebar ketika membaca post ane....aaaaaaa~

Entah kenapa hatiku berdebar...atu akibat TERbaca post bakal ADIK iparku aaa...yang tajuknya Bila Blogger jadi Suri Hidup...sumthing lyk that...actually nda sangka post atu ditujukan untukku...i thought it's for herself :p sekali....untuk 'kaka ipar' nya...adeh.....

I know in a few days lagi aku akan mengadakan majlis menerima tanda tunang..awalnya aku rasa nda sabar lah..but then bila tebaca post sister in law ku atu...hatiku macam dupdapdupdap so fast...takut+nervous....nervous kan bergelar tunangan orang then takut pasal after engage...title 'isteri' orang bakal ku pegang...happy jua pasal jadi isteri orang satu hari nanti tapi takut tu tetap ada...baru ku sedar yang betapa tanggungjawab sebagai seorang isteri ane nanti besaaaaarrrr sangat..manguruskan hal rumah tangga bukan lah semudah yang difikirkan...mulai saat ane sudah aku ada terasa sedikit beban yang bakal ku pikul atu...mudah-mudahan tugas dan tanggungjawab atu nanti dapat ku laksanakan tanpa ada halangan amin...eh...awal jua pasal isteri ane aaa...out of topic udah...

pasal bertunang...pun lagi banyak dugaannya..jangan kan atu...masa ane kami couple2x ane pun ada-ada saja ujian melanda..namun Alhamdulillah dek hatiku yang sentiasa ku didik untuk bersabar dengan setiap masalah yang kami hadapi...akhirnya sampailah jua ke tahap ane...nyata ia memang sesuai dijadikan sebagai teman hidupku...mungkin dimata sesetengah insan (malas lah ku sebut siapa orangnya...yang penting bukan ahli keluargaku) ia ne ada kekurangan sampaikan durang sanggup 'menghasut' hati ane untuk mencari yang lagi baik...namun siapa mereka untuk menilai...jika hanya melihat dirinya untuk cuma beberapa kali sahaja inda cukup untuk menilai tingkah lakunya...me and his family know him better then them...so nada siapa yang buleh berburuk sangka arah dirinya hanya sekadar melihat dari luarannya saja...sedangkan aku menerima ia seadanya...kebaikan dan keistimewaannya ku terima dan kekurangannya ku ambil dengan hati terbuka...setiap kekurangan tu pasti dapat diubah dengan menambah perkara yang baik arah dirinya kan?...nda ja?...asal hati ikhlas menyayangi maka semuanya akan menjadi yang terbaik...macam cara ketani beribadat kepada Allah bah...if tani ikhlas segalanya akan di terima tapi kalau inda ikhlas pasti nampak cacat celanya...

So apa saja keburukan yang urang cakap tentang ia ku anggap ianya cuma urang tu cemburu melihat keadaan hubungan kami yang okay/lancar and baik...also i know ianya salah satu dugaan dari Allah Ta'ala..so sempena engagement day ane nati, harap-harap dengan adanya ikatan atu hubungan kami akan terus kekal hingga ke jinjang pelamin dan dijauhi daripada perkara-perkara yang tidak diingini berlaku dan tingkah laku kami akan sentiasa terjaga...semoga Allah melindungi, menjaga dan merestui perhubungan kami ini hingga ke hembusan nafas terakhirku...Amin Ya RAbbal 'Alamin

Monday, 5 January 2009

:: 100 Rahsia Bangkitkan Cinta (bagi yg bakal / sudah berumahtangga) ::

Kata pujangga, percintaan adalah fajar bagi sebuah perkahwinan. Dan, perkahwinan adalah senja kepada sebuah percintaan..Jadi,sebelum ianya padam dek kegelapan cuba kita lihat tips utk membangkitkan dan mencerahkan lagi perasaan anda =D

1. Kalau perasaan sejuk, cuba panaskan terlebih dahulu. Usah diterjah sembarangan. Lakukan secara berperingkat2x. Semarakkan keinginan si dia, kekalkan m0od utk terus r0mantik bersama2x. Usah semakkan fikiran si dia memikirkan hal yg menambahkan tension.
2. Kurangkan leteran, lebihkan sentuhan. Lakukan dengan berhemah, lembut dan penuh kasih sayang.
3. Kenang kembali saat anda bersama2x dahulu.
4. Kerapkan bersentuhan.
5. Selaan nafas... Nafas setiap insan bagai ada magic asmara =) but make sure nafas anda tidak berbau..
6. Gigitan manja..Not love bite!
7. Belai diri bagai di syurgawi..e.g: makan sambil duduk beriba dan saling bersuapan.
8. Hias kamar tidur. Bentangkan cadar yg lembut, menenangkan dan wangi. Jgn pakai cadar yg sama selama setahun.
9. Dapatkan tidur yg cukup apabila ada sambutan bersama. Biarpun anda mahu meraikan ulang tahun perkahwinan anda bersama rakan2x, pastikan masa n tarikhnya tidak serentak untuk sambutan berdua sahaja!
10. Pilih sama ada losyen, krim wangian atau minyak aroma terapi, sebagai elemen menyemarakkan hubungan kasih sayang. Urutan dan sentuhan menjadi lebih bererti kalau kita gunakan sesuatu yg mampu menenangkan jiwa.

To be c0ntinue...

P/S: yang alum ada plan kan kawin jgn di ikut ne tips ane! Post ane hanya utk pasangan yg bakal kan kahwin and yg sudah berkahwin..Ehehehe

:: I Miss it! ::

Assalamualaikum...

Banarnya nda plang ada m0od kan bl0gging tapi blog th jua..Pasal kan telling every0ne yg aku rindu..Ehe..

Actually ku tgh rindu kan kampung halaman sipitang ah..Uhh..Miss everyone disana ee..Nini,auntie,uncle,budak2 kecil disana..Suasana sana..Besttt..The real the kampong the banar2x..Masa 28th december saritu,i went there lah..Dgn em..Pendidik Generasi..Kami gunakan boat Brunei-Lawas..Perjalanan memakan masa 1hr 20mins cemato lah kira2xnya..Sampai disana,after check in passp0rt,kami naik mini ferry utk peoples la sja menyebarang sungai yg nda sampai 5 minit ja jaraknya..Pasal auntie n uncle park kereta disana..Then baru lah kami bertolak ke Sipitang..Perjalanan memakan masa 30mins i guess..Then sampai la kami ke mesapol..Ertinya sampai umah la tu...Ehehe...
Sebenarnya ato kampung halaman si pendidik generasi plang tapinya aku menumpang sama..Ehehe..Seronok jumpa mama n bapa (nini), kaka Nur, adik kepada pendidik generasi pun ada jua, cik Mamat kitee n br0thernya lah..Sisters nya juga..N our baby fruit..Ehehe =p..

Masa di sana kami di khabarkan yg bekalan air di rumah atu putus for a week kali udah..Then, i wonder di mana kami kan di bawa mandi?Di mana nah?Sungaiii..Bestttt~it's my first time mandi sungai..Sakai tia dikit..Cheewah..Awal2x tu rasa janggal jua lah but then lama2x ok..Apa ke tidaknya..Mandi sungai mana lah aku pernah..Mandi di perigi biasa lah aku..Ehehe..Airnya jernih and envir0nmentnya nda tercemar..Lawa lah tempat tu..Sungai Melalia nama nya..

On the 29th kami nda buat papa..Just spend time with the rest of family..And abiskan masa mandi,menyasah di sungai..

On the 30th we went to kota kinabalu..Pegi ke KK Plaza,Centrepoint n some other places after that back again to Sipitang la..Mana dapat bemalam sana..Sian nini jua ditinggal sendirian kan...

On 31st is our last day disana..Before tengahari kami bert0lak ke Brunei..Berat hati nak tinggalkan keluarga sana especially mama n bapa tapi apa daya waktu nda mengizinkan disebabkan ada perkara lain lagi yg harus dilakukan..So selamat tinggal Sipitang..Salam rindu pada orang jauh namun tetap dekat di hati..Sampai jumpa di masa akan datang..Amin..

Semoga Allah melindungi kalian disana..

Friday, 2 January 2009

:: Events on January ::

Assalamu'alaikum...

Apa ada on January ah...

Happy belated birthday to

Nooralina bt Awang on 1.1.2009

***

Happy 1st Wedding Anniversary to Shamsiah Yussof on 4th January
* Happy 23rd Wedding Anniversary to my beloved Mom & Dad on 10th January

* Selamat Pengantin Baru to my Sista Hjh Zuana @ Kaka Datin on 4th January & nikahnya today

*** Happy Advance Birthday

* Md.Nabil Faiz on 6th January
* Md.Nur Syawal on 7th January
* Dk.Nurliyana Hamizah Hayati on 8th January
* Hjh Suhalawaty on 12th January
* Md Amin on 17th January
* Nur Syahiirah on 20th January
* Mimi Najwa on 20th January
* Md Arif on 22nd January
* Ainul Basyirah on 25th January
* Siti Nasirah on 28th January
* Zana Deedeh on 30th January
* Aunty Hanisah on 31st January

*** My Biggest Day (engagement)

* Coming soon on 11th January 2009 (Hjh Siti Nasriah & Abu Dzar Aswad)

ikhlas doaku untuk semua: semoga panjang umur,murah rezeki,berjaya dalam apa jua yang dilakukan,bahagia bersama keluarga tersayang,jadilah insan yang soleh & solehah serta hubungan terus berkekalan..Moga Allah melimpahkan rahmatNYA ke atas diri kita dan sentiasa dilindungi dari keburukan..Amin Ya Rabbal 'Alamin

:: Melangkah ke Tahun Baru ::

Assalamualaikum..

Selamat menempuh tahun 2009..Bermula lah catatan baru kitani..Harapanku semoga ditahun 2009 ane,kehidupan kitani bertambah baik dan memperoleh rahmat daripada Allah SWT..Mudah-mudahan apa yg dihajati akan tercapai tanpa adanya halangan...Amin Ya Rabbal 'Alamin